een bronsplastiek met twee mannen waarvan de ene een kind omhoog houdt op zijn rechterhand
‘Gijs en Wally, bedankt!’, 2020, brons (voorzijde)
bronsplastiek met twee mannen, waarvan de ene een kind omhooghoudt op zijn rechterhand
‘Gijs en Wally bedankt!’, 2020, brons (achterzijde)
“Gijs en Wally, bedankt!”, 020, brons (en trois quarts)
Bronsplastiek “Gijs enWally, bedankt!, op de locatie in De Blauwe Kamer van De Zonnehof

Bankiers van het verzet, de twee broers Gijsbert en Walraven van Hall vonden het in de oorlog vanzelfsprekend dat mensen in nood geholpen moeten worden. Door het opzetten en landelijk organiseren van ondergrondse financiering van verzetsmensen en hun families hebben zij mensen gered van de dood en het ondergrondse verzet in Nederland mogelijk gemaakt. In dit beeld heb ik de vanzelfsprekendheid, de jeugdige moed en vitaliteit, en de onderlinge relatie van de twee broers proberen uit te drukken.

De voorste figuur stelt Walraven voor, die meer op de voorgrond trad en nooit terugdeinsde om grootse daden te verrichten. De achterste figuur stelt Gijsbert voor, die door zijn zorgvuldigheid en uiterste betrouwbaarheid en toewijding een ankerpunt en houvast betekende voor Wally.

Meer info op de site van initiatiefneemster Marlies ter Borg met uitleg over de symboliek

Een replica van het beeld (33 x 26 x 9 cm), uitgevoerd in gegoten brons is in beperkte oplage (12) beschikbaar. De prijs bedraagt €4150 all in.

dit is de kleifase van het beeld “Gijs en Wally bedankt” dat nu in brons is gegoten en geplaatst in De Zonnehof, waar Gijs en Wally van Hall in hun jeugd hebben gewoond